1
If you are facing any issue, then join our Telegram group or channel and let us know.Join Channel Join Group!
المشاركات

27 September 2025 - Current Affairs Quiz

VIGYAN
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated
27 September 2025 Current Affairs Quiz | Hindi & English

📚 27 September 2025 - Current Affairs Quiz
करेंट अफेयर्स प्रश्नोत्तरी

Q1. अग्निकुल कॉसमॉस द्वारा रॉकेट और एयरोस्पेस पुर्जों के लिए भारत की पहली बड़ी 3डी प्रिंटिंग सुविधा कहाँ शुरू की गयी है?
Where was India's first large 3D printing facility for rocket and aerospace components started by Agnikul Cosmos?

(A) बेंगलुरु / Bengaluru

(B) चेन्नई / Chennai

(C) हैदराबाद / Hyderabad

(D) पुणे / Pune

Ans: (B) चेन्नई / Chennai ✅
अग्निकुल कॉसमॉस ने चेन्नई IIT-M रिसर्च पार्क में भारत की पहली बड़ी 3D प्रिंटिंग सुविधा शुरू की है।
👉 Agnikul Cosmos launched India’s first large 3D printing facility at IIT-M Research Park, Chennai.
Q2. विकसित भारत बिल्डथॉन 2025 नामक भारत का सबसे बड़ा स्कूल हैकथॉन किस मंत्रालय ने लॉन्च किया है?
Which ministry launched 'Viksit Bharat Buildathon 2025', India's largest school hackathon?

(A) शिक्षा मंत्रालय / Ministry of Education

(B) विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी मंत्रालय / Ministry of Science & Technology

(C) कौशल विकास मंत्रालय / Ministry of Skill Development

(D) इलेक्ट्रॉनिक्स और आईटी मंत्रालय / Ministry of Electronics & IT

Ans: (A) शिक्षा मंत्रालय / Ministry of Education ✅
‘विकसित भारत बिल्डथॉन 2025’ को शिक्षा मंत्रालय ने लॉन्च किया है।
👉 The Ministry of Education launched this hackathon to foster innovation.
Q3. महिलाओं को आर्थिक सशक्त बनाने के लिए किस राज्य में मुख्यमंत्री महिला रोजगार योजना शुरू की गयी है?
In which state was the Chief Minister's Women Employment Scheme started to empower women economically?

(A) उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh

(B) बिहार / Bihar

(C) मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh

(D) झारखंड / Jharkhand

Ans: (B) बिहार / Bihar ✅
बिहार सरकार ने महिलाओं के लिए मुख्यमंत्री महिला रोजगार योजना शुरू की है।
👉 Bihar launched this scheme to provide employment and financial assistance to women.
Q4. कौन सा देश ड्रोन और ड्रोन-रोधी प्रणालियों पर केंद्रित कोल्ड स्टार्ट नामक अपना सबसे बड़ा संयुक्त सैन्य अभ्यास करने वाला है?
Which country is going to conduct its largest joint military exercise 'Cold Start' focused on drones and anti-drone systems?

(A) चीन / China

(B) भारत / India

(C) रूस / Russia

(D) अमेरिका / USA

Ans: (B) भारत / India ✅
भारत जल्द ही ‘Cold Start’ नामक सबसे बड़ा संयुक्त सैन्य अभ्यास आयोजित करेगा।
👉 India will conduct ‘Cold Start’ exercise focusing on drone and counter-drone warfare.
Q5. स्टैनफोर्ड और आर्क इंस्टीट्यूट किस देश में स्थित है जिसने दुनिया का पहला AI जनरेटेड जीनोम बनाया है?
In which country are Stanford and Arc Institute located that created the world's first AI-generated genome?

(A) ब्रिटेन / UK

(B) जर्मनी / Germany

(C) अमेरिका / USA

(D) फ्रांस / France

Ans: (C) अमेरिका / USA ✅
स्टैनफोर्ड विश्वविद्यालय और आर्क इंस्टीट्यूट (USA) ने दुनिया का पहला AI आधारित जीनोम तैयार किया है।
👉 Stanford & Arc Institute (USA) developed the world’s first AI-generated genome.
Q6. जेरोम बेओटेंग किस खेल से संबंधित हैं जिन्होंने हाल ही में सन्यास ले लिया है?
Which sport is Jerome Boateng associated with, who recently retired?

(A) टेनिस / Tennis

(B) फुटबॉल / Football

(C) क्रिकेट / Cricket

(D) बास्केटबॉल / Basketball

Ans: (B) फुटबॉल / Football ✅
जर्मनी के फुटबॉल खिलाड़ी जेरोम बेओटेंग ने हाल ही में संन्यास की घोषणा की है।
👉 Jerome Boateng, German footballer and World Cup 2014 winner, retired recently.
Q7. अंतर्राष्ट्रीय साहित्य महोत्सव ‘उन्मेष’ के तीसरे संस्करण का उद्घाटन कहाँ किया गया है?
Where was the third edition of the International Literature Festival 'Unmesh' inaugurated?

(A) भोपाल / Bhopal

(B) पटना / Patna

(C) दिल्ली / Delhi

(D) उदयपुर / Udaipur

Ans: (B) पटना / Patna ✅
‘उन्मेष’ अंतर्राष्ट्रीय साहित्य महोत्सव का तीसरा संस्करण पटना, बिहार में आयोजित हुआ।
👉 The 3rd edition of International Literature Festival ‘Unmesh’ was held in Patna, Bihar.
Q8. ग्रेटर नोएडा में शुरू किये गए उत्तर प्रदेश अंतर्राष्ट्रीय व्यापार मेला 2025 में किस देश को भागीदार देश के रूप में शामिल किया गया है?
Which country was included as a partner country in the Uttar Pradesh International Trade Fair 2025 held in Greater Noida?

(A) जापान / Japan

(B) रूस / Russia

(C) जर्मनी / Germany

(D) फ्रांस / France

Ans: (B) रूस / Russia ✅
ग्रेटर नोएडा में आयोजित यूपी इंटरनेशनल ट्रेड फेयर 2025 में रूस को पार्टनर देश बनाया गया है।
👉 Russia participated as the partner country in UP International Trade Fair 2025.
Q9. नदी उत्सव के छठे संस्करण का आयोजन कहाँ किया गया?
Where was the 6th edition of the River Festival organized?

(A) पटना / Patna

(B) वाराणसी / Varanasi

(C) नई दिल्ली / New Delhi

(D) भोपाल / Bhopal

Ans: (C) नई दिल्ली / New Delhi ✅
नदी उत्सव 2025 का छठा संस्करण नई दिल्ली में मनाया गया।
👉 The 6th edition of River Festival was held in New Delhi.
Q10. विश्व पर्यावरणीय स्वास्थ्य दिवस हाल ही में कब मनाया गया है?
When was the World Environmental Health Day recently celebrated?

(A) 24 सितंबर / 24 September

(B) 25 सितंबर / 25 September

(C) 26 सितंबर / 26 September

(D) 27 सितंबर / 27 September

Ans: (C) 26 सितंबर / 26 September ✅
हर साल 26 सितंबर को विश्व पर्यावरणीय स्वास्थ्य दिवस मनाया जाता है।
👉 World Environmental Health Day is observed on 26 September every year.

إرسال تعليق

Cookie Consent
NextPrayas serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.
Do you have any doubts? chat with us on WhatsApp
Hello, How can I help you? ...
Click me to start the chat...